Koiraharrastajan valmennus

-ÖÖ että mikä valmennus??

Koiraharrastajan salainen ase: Miksi valmennus ei ole pelkkää koiran hinkkaamista


Kun kuulee sanan "valmennus", monen ensimmäinen ajatus on: ”Ah, koiran treeniä! Sitä sitten hiotaan kontaktia ja hinkutetaan istu-maahan-seiso -komboja loputtomiin.” Mutta entä jos kertoisin, että valmennus on paljon muuta kuin koiran ääneen kehumista (”Hyvä koira! Hyvääää!!!”)? Se on salainen aseesi – ja hei, tässä kohtaa tarkoitan sinua, ohjaaja!


Kädet ilmassako voitetaan mestaruuksia?


Tiesitkö, että koirasi ei ole ainoa, joka kaipaa valmennusta? Sinä itse olet tiimisi moottori, GPS ja tunteiden hallinnan ylipäällikkö. (Ja myös se, joka kaivaa koirankakat maasta, mutta sitä ei mainita voittopuheessa.) Fakta on, että ilman sinun ohjaustasi koirasi voisi päätyä huutamaan "vapaus!" ja vetämään rallia ympäri kenttää, samaan aikaan kun tuomari ja yleisö seuraavat kauhistuneena vierestä.

Valmennus ei siis ole ”miten saan koiran käyttäytymään” -koulutusta. Vaan se on sitä, miten sinä opit hallitsemaan suoritustilanteiden paineet, jakamaan aikasi ja pitämään itsesi positiivisella vireellä, vaikka edellisenä iltana olet vielä etsinyt hukassa olevia treenitavaroita, jotka oli tietenkin omalla paikallaan missä niiden kuuluikin olla.


Kun jännitys on kuin ylimääräinen käskysana


Jännitys. Se kaveri, joka seuraa sinua kisapäivänä kuin huonosti koulutettu koira. Koirat ovat mestareita lukemaan ihmisen mielialoja, ja jos sinä pörräät hermostuneena kuin tehostettu kahvinkeitin, koirasi ihmettelee, miksi sinä lähetät niin sekavia signaaleja. ”Ollaanpas rauhallisia ja tasapainoisia” kuulostaa ihanalta teoriassa, mutta todellisuus voi olla jotain muuta.

Entäpä ne ennen kilpailuja tai näyttelyitä kuullut ikivihreät "hengitä", "keskity suoritukseen" tai "hyvin se menee". No entäpä jos ei mene? Herättääkö ne enemmänkin lisää ajatusten poukkoilua? "miten hengitän?" "millä tasolla keskityn?" ( ja yhtäkkiä päässä joku huutaa "en osaa hengittää!!!") lopputulos voi olla jopa katastrofaalinen.

Tässä kohtaa valmennus tulee kuvioon. Sinua ei jätetä yksin tuskailemaan ”en osaa” -ajatusten kanssa. Sen sijaan keskitymme siihen, miten sinä voit kohdata haasteet niin, että sekä sinä että koirasi hyödytte tilanteesta. Jos osaat hallita stressisi, kisapäivän jännitys voi muuttua voimavaraksi. (Ja rehellisesti, mikä onkaan parempaa kuin kuulla jälkikäteen jonkun sanovan: ”Te olitte tänään täysin samalla taajuudella!?")


Valmennuksen hyödyt koiraharrastajalle – arkeen ja kisatilanteisiin


Valmennus on sitä, että katsotaan, mitä arkesi oikeasti on. Tarjolla ei ole yleispätevää ohjelmaa, jossa käsketään meditoimaan joka aamu tai tekemään kolme tuntia hengitysharjoituksia viikossa. Sen sijaan suunnitellaan keinoja, jotka sopivat juuri sinulle ja sinun koirallesi.

Olitpa sitten tavoitteellinen kisakenttien kuningatar tai omaa polkuasi kulkeva sunnuntaisankari, valmennus auttaa sinua saavuttamaan muutoksia. Sellaisia, jotka tuntuvat arjessa eikä vain juhlapuheissa. Ja rehellisesti, eikö olisi mukavaa sanoa joskus itselleen: ”Hei, tämä hommahan toimii!”



Kenelle koiraharrastajan valmennus sopii – ja mitä se vaatii?


Koiraharrastajan valmennus ei ole kuitenkaan kaikille. Se ei ole terapiaa, eikä siellä keskitytä menneiden murehtimiseen. Valmennus sopii sinulle, jos olet valmis katsomaan eteenpäin, haastamaan itsesi ja sitoutumaan muutokseen. Se vaatii avointa mieltä, halua oppia ja pienen ripauksen huumoria, kun homma ei suju ihan täydellisesti ensi yrittämällä. Mutta kun olet valmis ottamaan ensiaskeleen, tulet huomaamaan, että kehitys ei tapahdu vain koirasi treeneissä – se tapahtuu myös sinussa.


Loppuun note to self:


Muista, että et ole yksin. Et edes silloin, kun treenihallin matto nielaisee koiran herkut tai noutokapula katoaa mystisesti kesken treenin. Valmennus on siellä, missä sinäkin olet – mukana huumorilla ja halulla saada sinut ja koirasi loistamaan, olittepa sitten keittiössä, kentällä tai ihan vaan elämässä.

Jos olet valmis ottamaan seuraavan askeleen, käännä katse eteenpäin ja anna valmennuksen auttaa. Lupaan, että löydämme juuri sinulle sopivan tavan hinkata – ei koiraa, vaan menestystarinaasi!


Rakkaudella


Päävalmentaja ja mentaalimekaanikko

Jenna

Kysyttävää?

Haluatko räätälöityä koulutusta juuri sinulle ja koirallesi? Laita viestiä niin katsotaan voisimmeko me olla avuksi